17 Nov

Spaanse gehaktballetjes

Yes, bij de échte Spaanse tapas zie je zo vaak voorbij komen. De ‘gehaktballetjes in tomatensaus’. Alle credits voor deze versie van de gehaktballen gaan naar vriendinnetje Nikki. Speciaal voor bakeallday bedacht zij dit recept en man, wat is dit lekker! Ik kan het je gewoon niet uitleggen hoe lekker! Wat ik je wel kan vertellen is dat wij de dubbele hoeveelheid maakte en dat die pan héél snel leger en leger werd… Je snapt wat dat betekent he!? Duik die keuken in, en maak deze té lekkere gehaktballetjes!

Ingrediënten

    Gehaktballetjes

    • 300 gram rundergehakt
    • 0,5 thl sambal
    • 1 eetlepel bloem
    • 1 eetlepel paneermiddel
    • 1 eetlepel ketjap
    • 1 thl oregano
    • 2 thl tijm
    • 2 thl basilicum
    • peper

    Saus

    • 0,5 thl oregano
    • 1 ui
    • 2 knoflooktenen
    • 0 - 50 ml rode wijn
    • 280 gram tomatenpuree
    • 200 ml runderbouillon
    • Peper
    • 0,5 thl basilicum
    • 0,5 thl tijm

    Bereidingswijze

    Voor ong. 20 gehaktballen.


    Gehaktballen:

    We beginnen met het maken van de gehaktballen. Meng het gehakt met alle overige ingrediënten. De peper is optioneel, mocht je niet zo’n fan zijn van een sterke smaak raad ik je aan deze eruit te laten. Gebruik je hem wel? Dan is 1 à 2 keer draaien met een pepermolen voldoende.


    Wanneer alle overige ingrediënten door het gehakt gemengd zijn kun je er balletjes van draaien. Bak deze daarna gaar in een pan met wat boter. Leg de gebakken balletjes even op een bord. Laat het vet in de pan zitten, dit gebruik je zo meteen weer voor de saus.


    Saus:

    Pers de knoflooktenen en snijd de ui in stukjes. Fruit deze in de pan waarin je net de ballen hebt gebakken. Voeg dan de tomatenpuree toe samen met de kruiden. Ook hier is de peper optioneel.

    Voeg hierna al roerend beetje bij beetje de bouillon toe. Mocht je de saus te dun vinden kun je wat bouillon over houden, mocht je hem te dik vinden kun je juist nog wat meer toevoegen.

    Giet als laatste wat rode wijn in de saus. Begin met een beetje, proef even wat je ervan vind en voeg meer toe indien je hiervan houdt. Doe dan de balletjes in de saus. Roer het geheel goed en laat nog ongeveer 5 minuten pruttelen.


    Enjoy! Liefs,


    Heb jij een bakeallday recept gemaakt? Of leuke ideeën die je terug wilt zien op bakeallday? Maak er een foto van en deel je deze via social media met bakeallday door @bakeallday.nl te taggen of gebruik #bakeallday. ‘Vind-ik-leuk’!