28 Jul

Chocoladetaart met strawberry-cheesecake

Of ik ooit taart heb gegeten op een gekke plek vroeg iemand laatst… Nou heel gek wil ik deze plek niet noemen maar toch wel bijzonder voor taart… namelijk: de sportschool! Lekker tegenstrijdig he? Eerst een work-out en dan een stuk van deze megataart, ach ik had wél ontzettend goede motivatie deze keer haha.
Nou zijn jullie vast benieuwd waarom ik in hemelsnaam een taart meenam naar de sportschool. Nou heel simpel, we hadden een jarige! En tja als je aan mij verklapt dat je jarig bent, dan kun je een taart verwachten. En hoe harder je dan roept dat je geen feestje wilt vieren; hoe groter je taart en hoe meer kaarsjes je krijgt ;) Gemeen hé?

Ingrediënten

  Chocoladetaart

  • 260 gram bloem
  • 260 gram suiker
  • 3 eieren
  • 250 ml karnemelk
  • 80 gram cacao
  • 1 kop koffie
  • 1,5 thl bakpoeder
  • 2 thl baksoda
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Flinke snuf zeezout
  • 100 ml zonnebloemolie

  Strawberry-cheesecake

  • 350 gram mascarpone
  • 60 gram witte basterdsuiker
  • 250 ml slagroom
  • 250 gram aardbeien

  Ganache

  • 100 ml slagroom
  • 100 gram pure chocolade

  Bereidingswijze

  Chocoladetaart:

  Begin met het zetten van je kop koffie zodat deze af kan koelen. Zoek dan de juiste bakvormen en vet deze in. Ik gebruikte er 3; 24 cm, 17 cm en een kleintje van ong. 10 cm doorsnede.

  Verwarm de oven voor op 175 graden.


  Meng in kom de volgende natte ingrediënten door elkaar; ei, karnemelk, vanille extract, zonnebloemolie.

  Pak dan een nieuwe kom en voeg daar alle droge ingrediënten, behalve het zout, aan toe; bloem, suiker, cacao, bakpoeder, baksoda, vanille suiker. Zeef dan de droge ingrediënten boven de kom met natte ingrediënten. Mix dit ondertussen tot een glad geheel met de mixer op de laagste stand. Wanneer je een gladde massa hebt voeg je het zeezout toe. Meng nog even kort. Je koffie is nu inmiddels afgekoeld. Voeg deze al mixend beetje bij beetje toe. Wanneer je in een keer alles toevoegt of de koffie niet af hebt laten koelen heb je een grote kans dat je beslag schift.

  Mix nog even 2 minuten op de hoogste stand nadat je de koffie hebt toegevoegd. Verdeel het beslag dan over je ingevette bakvormen. Bak de taarten gaar in 30 – 35 minuten. Het is een zachte smeuïge chocoladetaart, dit betekent dat je niet met een prikker kunt controleren of de taart gaar is. Je kunt wel kijken of er geen vloeibaar beslag meer aan je prikker blijft hangen.


  Laat de chocoladetaart daarna (in de vorm!) afkoelen. Zet hem niet in de koelkast maar laat hem gewoon in de keuken afkoelen. (Tip: ik zet mijn blik vaak op de koude tegelvloer dan is ‘ie sneller afgekoeld. Leg er dan wel even een theedoek overheen om te voorkomen dat er iets invalt, of er iemand struikelt etc.)


  Strawberry cheesecake:

  Haal de slagroom uit de koelkast en laat deze op kamertemperatuur komen.

  Begin met het pureren van je aardbeien. Als je stukjes aardbeien in de taart wilt, houd je er een paar apart die je niet pureert. Deze voeg je later toe.

  Klop dan de mascarpone los in een kom. Voeg hier de basterdsuiker aan toe en mix tot dit is opgelost.

  Giet een beetje van de slagroom hierbij en mix tot het geheel weer opstijft. Herhaal dit totdat de alle slagroom toegevoegd is. Het is belangrijk dat je dit echt in kleine hoeveelheden doet om te voorkomen dat je het mengsel niet meer stijf genoeg kunt kloppen of het schift.

  Wanneer alle slagroom is toegevoegd aan het mengsel is het tijd voor de aardbeien. Giet de puree/het sap beetje bij beetje al mixend in de kom. Mix daarna nog even op de hoogste snelheid zodat je weer een redelijk stevige massa krijgt.


  Wanneer je chocoladetaart is afgekoeld giet je het aardbeienmengsel hier overheen. Je kunt met een prikker kijken of je overal evenveel in hebt gedaan. Prik dan heel zachtjes met een coctailprikker totdat je de chocoladetaart voelt. Herhaal dit bij alle bakvormen en kijk of elke prikker even ver ‘vies’ is van het aardbeienmengsel.


  Zet de vormen dan een nacht in de koelkast. Na deze nacht zullen ze opgestijfd zijn en kun je ze voorzichtig uit de vorm halen. Daarna kun je alle lagen op elkaar stapelen.


  Chocolade ganache:

  Bijna klaar! Laatste onderdeel, de ganache. Doe de room in een pannetje en verwarm deze, maar laat niet koken. Voeg dan de chocolade toe en zet het vuur heel laag of uit. Blijf roeren tot de chocolade is opgelost en je een glad mengsel hebt.

  Smeer de bovenste laag in met wat ganache en laat wat over de rand druppen.

  Laat even afkoelen en dan is je taart ‘ready to eat’.

  Ohh en als je nog iemand wilt verrassen of een extra ‘wauw-effect’, versier de taart dan met kaarsjes en aardbeien! Leuk & Lekker! And as you can see; deze jarige was er in ieder geval blij mee!


  Enjoy! Liefs,