22 Mar

Witte chocolade cheesecake met honing

Een witte chocolade cheesecake stond al lang op mijn wensenlijstje om te bakken (dat lijstje wordt trouwens alleen maar langer i.p.v. korter. Misschien gaat er ergens iets mis, maar wel genoeg inspiratie om jullie nog van heel veel recepten te kunnen voorzien dus!). Nadat ik mijn witte chocolade per ongeluk in de honing had laten vallen (ja écht, vraag me niet hoe ik het voor elkaar kreeg, thee met honing maken en tegelijkertijd chocolade eten is geen goede combi, of ik ben gewoon onhandig… laten we het maar op het eerste houden) kwam ik tot de conclusie dat ik het echt een goede smaakcombinatie vond! Dat betekende dat er ook een vleugje honing door die witte chocolade cheesecake moest. Ik ging meteen aan de bak, en het recept voor deze cheesecake was geboren. Gewoon hemels!

Ingrediënten

  Bodem

  • 245 gram Bastognekoeken
  • 80 gram boter

  Cheesecake

  • 750 gram mascarpone
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 150 ml slagroom
  • 1 á 2 flinke eetlepels honing
  • 5 eieren
  • 275 gram witte chocolade
  • 1 vanillestokje

  Bereidingswijze

  Bodem:

  Bedek de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de zijkanten in.

  Verkruimel de Bastognekoeken. Smelt de boter en meng de koekkruimels door de gesmolten boter.

  Verdeel ¾ van de koekkruimels over de bodem en druk aan met een lepel. De rest van de kruimels druk je voorzichtig tegen de zijkant van de springvorm.


  Cheesecake:

  Verwarm de oven voor op 175 graden.


  Doe de mascarpone in een kom en klop deze even los.

  Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe het merg samen met de slagroom en de honing in een pannetje. Verwarm tot dit heel zachtjes begint de bubbelen en zet dan het vuur lager. Voeg dan de chocolade toe en blijf roeren totdat de chocolade gesmolten is en je een glad papje hebt.

  Giet het witte chocoladepapje dan bij de mascarpone en mix tot een glad geheel. Voeg dan al mixend een voor een de eieren toe en blijf mixen tot alles is opgenomen.


  Giet de cheesecake in de vorm en zet in de voorverwarmde oven. Laat hem 3 kwartier staan op 175 graden en verlaag de temperatuur dan naar 170 graden en bak nog een keer 3 kwartier. Wanneer je vindt dat de taart te bruin wordt kun je de temperatuur nog verlagen naar 165 graden. Laat hem dan nog wat langer dan de overige 3 kwartier bakken.


  Maak bij deze cheesecake de oven tussendoor absoluut NIET open! Wanneer je dit wel doet zal die niet opstijven en heb je witte chocoladepudding.

  Wat trouwens ook superlekker is! ;) Ja, bij mij gaat ook wel eens wat mis…


  Enjoy! Liefs,