13 Jan

Amandel-popcorn knotsen

Gingen jullie vroeger ook altijd met de hele familie naar de kermis? Aan het einde mocht er dan altijd iets lekkers gehaald worden en daar stond dan zo’n notenkraam met gebrande noten en gesuikerde amandelen. Stiekem rook je dat al de hele middag en zodra je uit de rups of de draaimolen kwam, hoopte je dat je straks zo’n zakje warme amandelen kreeg van je ouders. Good memories.

Ik besloot de uitdaging aan te gaan en de amandelen zelf te maken. De eerste keer moesten mijn vingers het ontgelden, jeetje nooit gedacht dat de caramel/suiker zo zou spetteren. Hallo brandblaren. Maar poging 2 ging beter, het bleek zelfs eigenlijk ontzettend easy te zijn.

De amandelen stopte ik in chocoladeknotsen. Amandelen met popcorn en chocolade… Hier verklaarden ze me in eerste instantie voor gek. Wat een rare combinatie! Maar toen ze eenmaal geproefd hadden waren ze om, en die knotsen, die waren al op voordat ik de keuken opgeruimd had ;)

Ingrediënten

  Amandelen

  • 60 ml water
  • 100 gram suiker
  • half zakje vanillesuiker
  • 50 gram suiker (Inderdaad, 2 keer suiker!)
  • 1 á 2 thl kaneel
  • 100 gram amandelen

  Knotsen

  • 200 gram chocolade
  • 150 gram amandelen
  • 2 handen popcorn

  Bereidingswijze

  Amandelen:

  Doe 60 ml water, 100 gram suiker en de amandelen in een pan. Verhit en blijf ondertussen continue roeren. Het water verdampt waardoor er weer korreltjes zullen ontstaan en het begint te knisperen. Voeg dan de overige 50 gram suiker beetje bij beetje toe. Blijf roeren en laat de pan op het vuur staan. Voeg als laatste de kaneel toe.

  Verspreid de amandelen over een bord of snijplank en laat ze afkoelen zodat je ze straks in je knotsen kunt gebruiken. (Vooruit je mag er alvast een paar opeten hoor. Pas wel op dat je je mond niet verbrandt, it hurts, ja ik spreek uit ervaring ;)).


  Knotsen:

  Leg een snijplank, of iets soortgelijks, klaar met daarop bakpapier. (Als je een marmeren plaat hebt, kun je deze het beste gebruiken. Hier hoeft geen bakpapier overheen.)

  Smelt de chocolade au bain-marie.

  Voeg de gesuikerde amandelen en de popcorn toe aan de gesmolten chocolade. Roer totdat alles goed bedekt is met chocolade.

  Schep met 2 lepels hoopjes chocolade op je snijplank. Laat de hoopjes chocolade een nacht uitharden in een koele ruimte.


  Enjoy! Liefs,