14 Aug

Zomertaartje met rood fruit

Afgelopen weekend vierde ik vast een familiefeestje voor mijn verjaardag. Ik heb in de afgelopen (bijna) 22 jaar nog vrijwel nooit slecht weer gehad op mijn verjaardag. Aangezien de zon nu redelijk uitbleef, besloot ik zelf maar voor de zomer te zorgen met dit leuke fruittaartje. Uiteraard werd het daarna vandaag en morgen spontaan lekker warm, zou het toeval zijn…?

Ingrediënten

    Bodem

    • 200 gram bloem
    • 30 gram amandelmeel
    • 80 gram poedersuiker
    • 1 ei
    • 120 gram boter

    Vulling

    • 300 ml melk
    • 1,5 vanillestokje
    • 30 gram bloem
    • 60 gram suiker
    • 3 eierdooiers
    • 250 ml slagroom

    Topping

    • 100 à 200 gram rood fruit
    • poedersuiker

    Bereidingswijze

    Bodem:

    Ik gebruikte voor dit taartje een rechthoekige vorm van 33 x 12 cm. Je kunt uiteraard ook een andere vorm gebruiken, het kan zijn dat je dan iets meer of minder deeg nodig hebt.


    Meng de bloem, het amandelmeel en de poedersuiker. Snijd de boter in stukjes en kneed deze er doorheen totdat je een kruimelig deeg hebt. Voeg dan het ei toe en kneed tot een bal. Leg het deeg dan 2 uur in de koelkast.


    Verwarm de oven voor op 175 graden.

    Vet daarna de bakvorm in en verdeel het deeg over de bodem en zijkant. Bedek het deeg met bakpapier en vul de vorm met ongekookte rijst of bakbonen. Door dit te doen voorkom je dat het deeg gaat opbollen, deze methode heet blind bakken. Bak het deeg gaar in 20 minuten.

    Verwijder de rijst of bakbonen een minuut of 10 nadat je de bodem uit de oven gehaald hebt. 


    Vulling:

    Haal het merg uit het vanillestokje. Doet dit in een pannetje samen met de melk en de suiker. Bewaar een heel klein beetje melk voor bij de bloem. Verwarm het pannetje maar laat de melk niet koken.

    Meng de bloem met de eierdooiers en het scheutje overige melk tot een glad papje. Giet vervolgens de warme melk voorzichtig bij het eierpapje. Blijf ondertussen goed roeren zodat de eieren niet gaan stollen!

    Doe het mengsel weer terug in het pannetje en laat nog even zachtjes koken. Blijf roeren ondertussen zodat het niet aankoekt. Het zal langzaam indikken, het moet ongeveer de dikte van kwark krijgen. Wanneer je het dik genoeg vindt, haal je het van het vuur. Giet het in een andere kom en dek af met doorzichtig folie (meteen, niet eerst laten afkoelen). Laat het dan afkoelen tot ongeveer kamertemperatuur.


    Klop ondertussen de slagroom stevig. Wanneer de room voldoende is afgekoeld, schep je wat van de slagroom erbij. Roer dit met een spatel erdoorheen totdat het een egaal mengsel wordt. Herhaal dit totdat je slagroom op is.


    In elkaar zetten:

    Inmiddels is je bodem/zijkant als het goed is voldoende afgekoeld. Vul hem dan met de gemaakte room. Als laatste verdeel je hier het rood fruit over. Voor een dromerig en romantisch effect strooi je wat poedersuiker over het geheel.


    Enjoy! Liefs,