22 May

Citroen-curd

Dit is echt zo’n handig basisrecept! Citroen-curd, oftewel lemon-curd, kun je op zoveel manieren gebruiken en in zoveel gerechten, ideaal. Ik hou zelf helemaal niet van citroen eigenlijk, mijn vriend wél, dus die krijgt alle citroenbaksels vindt ‘ie helemaal niet erg haha. Citroen-curd is dan wel weer een van mijn favorieten. In baksels, in de yoghurt, in ijsjesvorm en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Tijd om dit basisreceptje met jullie te delen dus.

Ingrediënten

  • 2 citroenen
  • 200 gram suiker
  • 125 gram boter
  • 2 eieren

Bereidingswijze

Begin met het wassen en raspen van de citroenen. Daarna pers je ze uit, zet het sap dan even opzij.


Doe de boter samen met de suiker en citroenrasp in een hittebestendige kom. Deze kom zet je op een pan met kokend water, au bain-marie wordt dit genoemd.

Laat al roerend de boter smelten, langzaam zal ook de suiker hierin oplossen. Als je een glad mengsel hebt, voeg je de citroensap toe. Roer nog even totdat dit ook opgenomen is.


Haal de kom dan even van de pan af. Klop de eieren los in een schaaltje.

Ondertussen is je botermengsel iets afgekoeld, nu kun je de eieren toevoegen zonder dat ze stollen.

Giet al roerend voorzichtig de losgeklopte eieren bij het botermengsel.

Wanneer de eieren opgenomen zijn, zet je de kom weer boven de pan. Zet het vuur nu laag. Je curd mag absoluut niet gaan bubbelen!

Blijf nu roeren totdat de curd indikt, dit duurt ongeveer 20 minuten en hij moet ongeveer yoghurt tot kwarkdikte worden.


Wanneer de curd voldoende ingedikt is giet je hem in een andere kom. Doe er een stukje plastic folie overheen om een velletje te voorkomen. Laat hem dan volledig afkoelen en klaar is je curd; om te gebruiken in een recept of om gewoon op te snoepen ;).


Enjoy! liefs,