31 Mar

Drip-cake met frambozen en chocolade

DAAR IS ‘IE DAN: DE DRIPCAKE!
Misschien heb je hem al voorbij zien komen!? Een sneak peek van deze taart was al te vinden op facebook en instagram, en aangekondigd was ‘ie ook al.
Schrik niet van de lengte van het recept en ook niet van de hoeveelheid ingrediënten want ik beloof het je, hij is écht niet moeilijk om te maken, zelfs niet als je nooit bakt!

Samen met vriendinnetje Kristel ging ik aan de bak voor deze dripcake. Onze “bakdate” stond al lang gepland en dat het een “amazing baksel” moest worden was ook allang duidelijk. Kristel wilde graag een hoge laagjestaart en een dripcake stond al lang op mijn wensenlijstje, taadaa de planning voor deze taart was ontstaan. Het leuke is dat je er van kunt maken wat je zelf wilt en kunt variëren met alles wat je er boven op legt.
2 eigenwijze meisjes, die precies wisten wat ze wilden aan decoratie, veroorzaakten nog wel een uitgebreide winkeltrip. Na minstens 4x de hele winkel doorgerend te zijn, hadden we dan toch écht alles wat we wilden hebben. Op naar huis en aan de bak!
Heel veel kopjes thee later, en minstens de helft van het snoepgoed al in onze buik (ja uh, we moesten natuurlijk voorproeven dat snapje wel hihi) was het resultaat dan eindelijk daar. Onze dripcake met frambozen en chocolade. We waren zelf stiekem toch wel een beetje verliefd!

Ingrediënten

  Basisbiscuit

  • 5 eieren
  • 150 gram suiker
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 25 gram maïzena
  • zakje vanillesuiker
  • 1 thl vanille extract

  Botercrème

  • 250 gram boter
  • 250 gram poedersuiker
  • 1 thl vanille extract
  • rode & roze kleurstof

  Ganache

  • 70 ml soya kookroom
  • 70 gram pure chocolade

  Meringue

  • 1 ei
  • 30 gram suiker
  • 15 gram poedersuiker

  Overig

  • 200 gram frambozenjam
  • perenzuurtjes
  • kersensnoepjes
  • roze suiker
  • reepje pure chocolade
  • handje bosvruchten

  Bereidingswijze

  Basisbiscuit:

  Verwarm de oven voor op 140 graden en vet een springvorm in. Ik gebruikte er een van 17 cm zodat ik de taart in 3 lagen kon verdelen.


  Zet een kom in een laagje warm water. Doe hier 5 eieren in samen met 150 gram suiker en klop dit met de mixer minstens 10 minuten. Zeef dan 125 gram zelfrijzend bakmeel samen met 25 gram maïzena boven je eimengsel. Spatel dit er voorzichtig doorheen.

  Giet het in de bakvorm. Zet de vorm in de oven en verhoog de temperatuur naar 185 graden. Door de geleidelijke temperatuurverhoging zal je taart mooier rijzen. Na ongeveer 40 tot 45 minuten zal die gaar zijn.


  Boter crème:

  Mix de boter totdat deze zacht is. Voeg dan beetje bij beetje de poedersuiker en de vanille toe. Wanneer dit goed gemengd is, mix je het geheel nog 5 minuten op middelhoge stand.

  Verdeel de botercrème in 2 helften, voeg aan de ene helft rode kleurstof toe en aan de andere helft roze. Je kunt de kleuren zo donker of zo licht maken als je zelf mooi vindt!


  Meringues:

  Verwarm de oven voor op 150 graden.

  Ontvet een kom en je mixer, wanneer je dit niet doet is de kans groot dat je eiwitten niet stijf worden. Scheid dan een ei en gebruik alleen het eiwit. Klop dit totdat je stijve pieken krijgt. Voeg dan beetje bij beetje de kristalsuiker toe en blijf ondertussen kloppen. Wanneer dit goed gemengd is voeg je al kloppend beetje bij beetje de poedersuiker toe. Wanneer de eiwitten stijf zijn, je kunt de kom dan op de kop houden, spuit je er kleine figuurtjes/rondjes/hoopjes van op een bakplaat.

  Bak de eiwitten dan in een half uur tot een uur gaar, afhankelijk van hoe groot je je meringues maakt. Ze mogen van binnen nog een klein beetje zacht zijn dus ik zou voorzichtig even proeven (ahhh dat is meteen weer een pluspunt van dit recept toch!? ;))


  Ganache:

  Breek de chocolade in stukjes. Doe de alspro soya kookroom in een pannetje en verwarm maar laat niet koken! Doe de in stukjes gebroken chocolade in de warme room. Roer totdat de chocolade gesmolten is en je een glad mengsel hebt.

  Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Roer er af en toe wel even doorheen om een eventueel velletje te voorkomen.


  Bouwen:

  “Congratulations you have completed the first steps, well done! Time to do something fun now”

  Sorry dat moest even, ik hoor al de hele dag een videospelletje hier om me heen, (maar hé je mag echt wel even trots zijn op jezelf hoor!) Anyway, nu is tijd voor het leukste! Het bouwen en versieren van die taart!


  Laat je basisbiscuit afkoelen en snijd hem dan in 3 gelijke lagen. Smeer elke laag in met jam. Dit mag een lekkere royale laag zijn.

  Stapel de cake dan op. Smeer aan de buitenkant wat botercrème. De 2 kleuren mogen gewoon door elkaar, dat mengt een beetje en geeft een leuk gemarmerd effect. Besmeer eerst de gehele buitenkant en bovenkant met een dun laagje botercrème en zet de taart dan een kwartiertje in de koelkast.

  Je kunt evt. ondertussen vast de ganache maken.

  Na een kwartiertje smeer je er nog een laag botercrème op en ga je hem echt mooi afwerken tot je tevreden bent.


  Als je ganache afgekoeld is tot kamertemperatuur kun je deze gaan “drippen” over de rand. Doe het in een knijpflesje met een tuutje of gewoon met een lepel. Verdeel een dun laagje langs de rand en laat dan voorzichtig wat druppels naar beneden lopen. Smeer ook de bovenkant in met ganache.


  Steek dan een reepje chocolade in de taart en duw hem naar beneden totdat die redelijk vast staat. Als hulpmiddel zou je er een cocktailprikkertje achter kunnen prikken. Versier dan de rest naar wens met frambozen, bosbessen, meringues, snoepjes en suiker. LEEF JE UIT! Ik zou zeggen, alles wat je leuk gekleurd vind, lekker vind, noem het maar op kun je erop doen! Ik ben benieuwd naar jou creatie! Deel je hem met me!? Vind ik heel erg leuk! :) :)


  Enjoy! Liefs,