31 May

Ricottacake met abrikoos en amandel

Ooit ricottacake gegeten? Het lijkt op een gewone cake maar dan met een wat zachtere structuur. I like it! Door de abrikozen krijgt deze cake een zacht, zoet, zomers smaakje. Als het zomerse weer op zich laat wachten dan creëer ik mijn eigen zomer wel met een bakproject hoor, no problemo! En anders is ‘ie perfect om van te genieten tijdens een warme, zwoele zomeravond.
Gelukkig is het niet moeilijk dus kun jij ook aan de slag, alleen dat geduld totdat die cake uit de oven komt en genoeg afgekoeld is om je mond niet meer te verbranden… dat was toch best een lastig puntje.

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 300 gram ricotta
  • 1 thl vanille extract
  • 200 gram suiker
  • 200 gram bloem
  • 3 thl bakpoeder
  • 120 gram boter
  • 45 gram amandelen
  • Blik abrikozen, uitlekgewicht 240 gram

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 175 graden en vet en ronde springvorm in.

Hak de amandelen in stukjes. Laat de abrikozen vast uitlekken en snijd deze daarna ook in stukjes.


Doe de eieren en de ricotta in een kom en mix deze op de laagste stand tot een glad geheel. Voeg dan de suiker, de bloem, en het bakpoeder toe. Mix nu op een hogere stand totdat er weer een gladde massa ontstaat. Snijd de boter in kleine blokjes. Mix deze er voorzichtig doorheen samen met het vanille extract. Wanneer je een deeg hebt dat klontjes-vrij is voeg je de amandelen en de abrikozen toe. Schep deze er met een spatel doorheen zodat ze door het deeg verdeeld worden. Als je wilt kun je nog wat amandelen achterhouden om dadelijk bovenop te strooien.

Giet het deeg in je springvorm en zet 50 tot 60 minuten in de voorverwarmde oven.

Prik na 50 minuten met een satéprikker om te kijken of je cake gaar is. Wanneer de satéprikker weer schoon uit je cake komt, is deze gaar.


Laat de cake even afkoelen, haal hem dan uit de vorm. Wanneer de cake nog een klein beetje warm is doe je hem in een plastic zak(je) om hem te bewaren. Door de warmte wordt deze een beetje vochtig en blijft je cake lekker smeuïg.


Enjoy! Liefs,