27 Apr

Kingsday cake met chocolade en sinaasappel

Yes het is weer Koningsdag! Happy birthday to Willem!
Goede reden om iets lekkers te eten en te bakken zou ik zeggen. Wat doe jij elk jaar op deze dag? Marktjes afstruinen? Feestjes vieren? Taart bakken en opeten? Of gewoon alles tegelijk?
Wat je ook gaat doen, ik hoop voor heel Nederland op een zonnig en oranje dagje met heel veel plezier! :)

Ingrediënten

  • 200 gram boter
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram suiker
  • 4 eieren
  • 1 perssinaasappel
  • 1x recept chocoladecake

Bereidingswijze

Begin met het maken van de sinaasappelcake. Was eerst de sinaasappel, rasp de schil en pers hem daarna uit.

Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een cakevorm in.


Mix de boter met de suiker. Voeg daarna een voor een de eieren toe en mix tot een glad geheel. Zeef dan het zelfrijzend bakmeel boven het botermengsel, blijf ondertussen mixen. Wanneer je een glad geheel hebt voeg je eerst de sinaasappelrasp toe en schep deze er voorzichtig doorheen. Als laatste giet je beetje bij beetje al mixend de sinaasappelsap erbij.

Mix hierna nog 3 minuten op de hoogste snelheid voor een luchtige cake. 

Giet het beslag in de cakevorm en zet het geheel één uur in de voorverwarmde oven.


Wanneer de sinaasappelcake gaar en afgekoeld is snijd je hem in plakken. Je kunt nu de vormpjes snijden uit deze plakken. Bijvoorbeeld de letters voor de woorden ‘king' en 'day’ zoals ik deed, maar een kroon of je eigen inspiratie is natuurlijk ook altijd leuk!


Nu gaan we de chocoladecake maken. Verwarm de oven weer voor op 175 graden en vet de cakevorm weer in. Je kunt hier de stappen in het kort lezen of even het recept chocoladecake openen. Vergeet bij optie 2 alleen niet de tussenstap van het combineren met de sinaasappelcake.

Herhaal de stappen van het mixen van de boter met de suiker tot en met het toevoegen van het zelfrijzend bakmeel. Daarna voeg je nog een zakje vanillesuiker toe, een theelepel vanille-extract en 3 eetlepels cacao. Mix het geheel nog 3 minuten om een luchtig beslag te creëren.

Schep een laagje van het chocoladebeslag in de ingevette cakevorm totdat de bodem bedekt is. Zet je gesneden vormpjes op een rijtje in het laagje beslag. Je klemt ze als het ware vast tussen zijkanten van de cakevorm (over de lengte van de cake!).

Schep dan voorzichtig de rest van het chocoladebeslag, langs en over de sinaasappelcakevormpjes.

Zet het geheel weer ongeveer één uur in de voorverwarmde oven.


Wanneer je de cake nu snijdt krijg je aan de binnenkant je creatie te zien! Surprise!


Enjoy! Liefs,