05 Jun

Caramel Cheesecake

Zijn jullie ook zo dol op caramel!? Alleen die geur al… na het maken van de caramel moet ik zorgen dat ik het potje wegzet, anders is ‘ie binnen no-time leeg gelepeld, herkenbaar?
Tijd dus om 2 van mijn favoriete smaken te combineren, het resultaat: caramel cheesecake!

Het bedenken/maken van dit recept bewees maar weer eens wat een chaoot ik ben, ik was mijn aantekeningen voor het recept kwijtgeraakt. Maar hé, dat betekende een goed excuus om deze cheesecake gewoon nog een keer te maken. Misschien was hij de tweede keer stiekem nog wel lekkerder dan de eerste keer…
Heel toevallig moest ik natuurlijk wel een flink stuk eten om te kunnen proeven, dat was echt geen excuus hoor “ahum”. (Tip ;))

Ingrediënten

  Caramel

  • 250 gram suiker
  • 125 ml water
  • 125 gram boter
  • 125 ml slagroom

  Bodem

  • 250 gram Bastognekoeken
  • 60 gram boter

  Cheesecake

  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 500 gram mascarpone
  • 2 eieren

  Bereidingswijze

  Caramel:

  Doe de suiker en het water in een pannetje. Breng aan de kook op middelhoog vuur. Het water zal beginnen te bubbelen. Langzaamaan zal het verkleuren tot het een goudbruine kleur krijgt. Het is belangrijk dat je NIET roert. Wanneer het een bruine kleur (geen donkerbruine!) heeft, begin je de caramelgeur te ruiken. Voeg dan de boter toe en roer deze erdoorheen totdat deze is opgelost. Zet dan het vuur lager en giet de slagroom erbij. Roer dit nog even door met een spatel totdat je caramel een egale kleur heeft. Giet de caramel in een potje of schaaltje en laat een beetje afkoelen.


  Bodem:

  Zet een springvorm klaar. Bedek de onderkant met bakpapier en vet de zijkant lichtjes in met boter.

  Verkruimel de Bastognekoeken. Smelt ondertussen de boter in een pannetje. Meng de koekkruimels met de boter. Bedek de bodem met de koekkruimels en druk het ook tegen de zijkant van de vorm. Het lijkt nu zeer kruimelig maar dit zal vaster worden, door de vulling, na het bakken van de cheesecake.


  Cheesecake:

  Verwarm de oven voor op 160 graden.


  Doe de mascarpone in een kom en mix tot deze zacht is. Voeg dan de suiker en de eieren hieraan toe en mix totdat deze opgenomen zijn. 

  Giet als laatste de zachte caramel erbij en roer dit er voorzichtig met een spatel doorheen. Giet het cheesecake-mengsel in de springvorm.


  Zet de cheesecake een uur in de voorverwarmde oven. Hij zal nog steeds dun en wiebelig zijn wanneer je hem eruit haalt. Laat hem afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem daarna minstens 12 uur in de koelkast.


  Enjoy! Liefs,