19 Feb

Mokka-cheesecake

Zijn jullie ook zo dol op koffie!? De meningen zijn er over verdeeld of mokka nou naar koffie smaakt, of toch compleets iets anders is.. Anyway, hoe je het ook bekijkt, ik vind het gewoon lekker :)

Gelukkig ben ik niet de enige en daarom besloot ik er een cheesecake van te maken. Tijdens het bakken rook het hele huis naar koffie, heerlijk. Er kwam toevallig een vriendinnetje langs. Toen ze rook wat voor geur er uit de oven kwam besloot ze spontaan te blijven tot de taart klaar was…
Tja aangezien een ouderwetse logeerpartij niet in de planning paste, had ze helaas toch pech.
Dus wees gewaarschuwd: bezoek krijg je de deur niet meer uit als je eenmaal begint aan het bakken van deze taart!
(omgekeerd: mocht je juist willen dat iemand blijft, probeer dit dan eens! Haha. Let me know if it works.)

Ingrediënten

  Bodem

  • 225 gram chocolade chocolate chip cookies
  • 45 gram boter

  Cheesecake

  • 425 gram mascarpone
  • 125 gram sour cream
  • 175 gram witte basterdsuiker
  • 1,5 thl oploskoffiepoeder
  • 100 ml koffie
  • 5 eieren

  Bereidingswijze

  Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de zijkanten in. Verwarm de oven voor op 170 graden.


  Bodem:

  Verkruimel de koekjes en smelt de boter. Doe de gesmolten boter en verkruimelde koekjes samen in een kom en roer totdat alle kruimels bedekt zijn met boter.

  Verdeel driekwart van de kruimels over de bodem en druk aan. De overige kruimels duw je tegen de zijkant van de springvorm.

  Zet de bodem even op een koele plaats zodat deze een beetje kan uitharden.


  Cheesecake:

  Zet een kopje koffie en laat deze alvast wat afkoelen.

  Klop de mascarpone zodat deze wat zachter wordt. Voeg dan de sour cream en de basterdsuiker toe. Mix totdat je een glad geheel hebt.

  De koffie is nu als het goed is afgekoeld tot ongeveer lichaamstemperatuur. Voeg deze toe aan het mascarponemengsel. Roer voorzichtig totdat deze een heel eind opgelost is.

  Voeg de eieren een voor een toe en blijf ondertussen kloppen met de mixer op de middelste stand. Wanneer alle eieren toegevoegd zijn en er een glad mengsel is ontstaan, zeef je de 1,5 theelepel koffie poeder erboven. Mix dit kort op de hoogste stand er doorheen.


  Giet het mengsel in de bakvorm en zet hem 3 kwartier in de voorverwarmde oven.

  Als de cheesecake klaar is laat je de deze even afkoelen. Als hij afgekoeld is zet je hem in de koelkast. Minimaal 5 uur maar het liefst een hele dag/nacht.


  Kun je er de volgende ochtend mooi mee ontbijten i.p.v. je kopje koffie in de ochtend! ;) ;) (sssst dat idee heb je niet van mij en dat doe ik zelf natuurlijk nooooit hihihi)


  Enjoy! Liefs,