13 Aug

Bruidstaart

JUST MARRIED <3

Wat een leuk nieuws toen ik hoorde dat deze twee leukerds gingen trouwen! En nog leuker was de vraag die daarna kwam: of ik dé taart voor de grote dag wilde maken… Uiteraard! Wat een eer, maar ook ontzettend spannend.

Ze had al in haar hoofd welke taart ze wilde, namelijk het kokos-vruchtentaartje dat je al kunt vinden op Bakeallday. Tijdens een middagje bedenken hoe we dit vorm zouden geven, hoeveel gasten er zouden komen etc. kwamen we op heel nieuwe ideeën; een ‘Naked Cake’ werd het nieuwe plan. Basic en simpel qua smaak, zacht en zoet en met een beetje vanille. Dit versiert met rood fruit en bloemen. Bloemen die ook in het bruidsboeket zouden zitten, prachtige match!
Daarnaast werd het geheel nog aangevuld met een aantal losse mini-taartjes met aardbeien.

Zo gezegd zo gedaan. De boodschappen werden gehaald en de bloemen werden besteld. Volledig uitgerust na mijn vakantie begon ik aan dit grote bakavontuur. Eerst een volle dag basiscakes bakken om de volgende dag te kunnen stapelen en vullen met crème.
Dat stapelen, dat bleek nog wel een ‘dingetje’. De taart werd alsmaar hoger en hoger. Probleempje: Hij past niet meer in de koelkast, uh oh! Gelukkig kon ik hem wegbrengen en bij iemand anders in de koelkast zetten.
Daarnaast was het flink warm, graadje of 24. Niet ideaal voor een taart met crème. Je raadt het al, hij zakte scheef. NEEE! Ondanks mijn uitgebreid meet- en rekenwerk kon ik tegen dit weer niet op. Na een nachtje in de koelkast was de crème weer wat uitgehard en kon ik de uitgezakte lagen weer een beetje ophogen.

Inmiddels was de dag van de bruiloft aangebroken. Stressgehalte? Hoog!
De taart werd vervoerd van de koelkast naar de locatie van de bruiloft. Maar een paar kilometer, maar de langste kilometers van mijn leven! De taart was ontzettend zwaar en inmiddels ook zo’n 60 cm hoog. Ik was zo bang dat ‘ie om zou vallen of wat dan ook. Gelukkig kwam alles heel aan op de locatie. Daar nog even de bloemen in de buisjes gestoken die hiervoor al klaar zaten in de taart, instructie gegeven voor het opdekken van de tafel en toen kon ook ik naar huis om me klaar te maken voor de bruiloft later die middag.

En wat waren ze mooi! Een prachtige papa, mama en 2 zoontjes. Met zijn allen mooi aangekleed voor de bijzondere dag. Lieve Vanessa: Ik vind het geweldig dat ik voor dit onderdeel van de dag heb mogen zorgen. En wat een eer dat ik, samen met jullie familie en vrienden, aanwezig mocht zijn terwijl jullie elkaar het jawoord gaven. Veel geluk en gefeliciteerd! <3 <3

Ingrediënten

  Basis-biscuit

  • 5 eieren
  • 150 gram suiker
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 25 gram maïzena
  • zakje vanillesuiker
  • 1 thl vanille extract

  Botercrème

  • 200 gram boter
  • 200 gram poedersuiker
  • 1 thl vanille extract
  • 80 ml melk
  • 20 gram bloem

  Decoratie

  • Rood fruit
  • Bloemen + insteekbuisjes
  • Poedersuiker

  Bereidingswijze

  Om deze taart te maken, begin je met het bakken van de basisbiscuits. Ik heb het recept uitgewerkt voor ong. 12 personen en ben daarbij uitgegaan van het gebruik van een vorm van 24 cm.


  Wil je de taart net zo hoog maken als die op de bruiloft en ook voor ong. 50 personen dan bak je het basisbiscuit vaker. Namelijk 6x verdeeld over verschillende maten bakvorm. Ik gebruikte 26, 22, 17, en 10.

  Ook de botercrème maak je 6x wanneer je deze grootte maakt.

  Ga je de hoogte in stapelen gebruik dan een ‘Dowel’ om te voorkomen dat de onderste lagen uitzakken als gevolg van het gewicht.  Biscuit:

  Verwarm de oven voor op 140 graden en vet een springvorm in.


  Zet een kom in een laagje warm water. Doe hier 5 eieren in samen met 150 gram suiker en klop dit met de mixer minstens 10 minuten. Zeef dan 125 gram zelfrijzend bakmeel samen met 25 gram maïzena boven je eimengsel. Spatel dit er voorzichtig doorheen.

  Giet het in de bakvorm. Zet de vorm in de oven en verhoog de temperatuur naar 185 graden. Door de geleidelijke temperatuurverhoging zal je taart mooier rijzen. Na ongeveer 40 tot 45 minuten zal die gaar zijn.


  Boter crème:

  Doe de melk en de bloem in een pannetje en roer tot een glad papje. Verwarm dan op middelhoog vuur. Het mengsel zal langzaam indikken tot kwark-dikte. Haal dan van het vuur en laat afkoelen. Om een velletje te voorkomen kun je doorzichtig folie over de pan doen.


  Mix de boter totdat deze zacht is. Voeg dan beetje bij beetje de poedersuiker en de vanille toe. Wanneer dit goed gemengd is, mix je het geheel nog even op de hoogste stand.

  Wanneer je bloemmengsel is afgekoeld, voeg je dit beetje bij beetje toe aan het botermengsel. Mix daarna nog even 3 minuten op de hoogste stand.


  Bouwen:

  Snijd de basisbiscuits in 2 gelijke lagen. Mocht je een hele hoge hebben, kun je hem ook in 3-en verdelen.

  Begin met een laag biscuit, spuit daarop een laag botercrème, leg daarbovenop weer een laag biscuit etc. en eindig uiteindelijk met een laag biscuit.

  Plak dan met wat botercrème rood fruit tegen de zijkanten en op de bovenkant. Wanneer je gebruik maakt van bloemen zorg dan dat je kleine buisjes hebt om de bloem in te steken. Was de buisjes af en vul deze met een beetje water voor je ze in de taart steekt. Zet ze niet te schuin want dan lekt het water over je taart.

  Decoreer het geheel zoals jij mooi vindt en strooi als laatste nog wat poedersuiker eroverheen.


  Mocht je nou nog vragen hebben, lukt er iets niet of ben je op zoek naar tips voor zo’n taart stuur dan even een berichtje per mail of via social media.


  Enjoy! Liefs,