17 Dec

Knetterende Tony's Chocolonely taart

JAAAAAA weer nieuwe Tony’s limited editions. Die MOET ik altijd meteen proberen. In eerste instantie had ik niet verwacht dat chocolade met cola een lekkere combi zou zijn. Maar toen ik het proefde was ik meteen fan, en dat knetteren in je mond! Ja echt serieus, herinner je je nog die knettersnoepjes en knetterijsjes van vroeger!? Al mijn jeugdherinneringen kwamen meteen bovendrijven haha.

Ik had sowieso al heel lang een Tony’s taart op mijn baklijstje staan en aangezien ik onverwacht zo’n groot fan was van deze limited edition besloot ik dat te doen met deze smaak. En het beviel me heel goed! Dus, tijd voor Tony’s taart. En ik ben al benieuwd naar de volgende limited edition.. ;d

Ingrediënten

  Taart

  • 6 eieren
  • 155 gram suiker
  • 110 gram zelfrijzend bakmeel
  • 25 gram maïzena
  • zakje vanillesuiker
  • 15 gram cacao

  Cola mousse

  • 7 blaadjes gelatine
  • 1 ei
  • 1 eierdooier
  • 50 gram suiker
  • 300 ml cola
  • 150 ml slagroom

  Ganache

  • 100 gram tony’s chocolonely knettercola
  • 85 ml slagroom

  Bereidingswijze

  Houd er bij het maken van deze taart rekening mee dat de mousse nog een paar uur moet opstijven voordat je hem kunt afmaken.


  Taart:

  Vet een bakvorm van 24 cm in. Verwarm de oven voor op 140 graden.

  Klop de eieren met de suiker en vanillesuiker tot een schuimig mengsel. Klop minstens 10 minuten. Om een luchtiger beslag te creëren kun je de kom tijdens het mixen in warm water zetten of de eieren voor gebruik even in warm water leggen.

  Zeef daarna het zelfrijzend bakmeel, de maïzena en de cacao boven het eimengsel. Spatel het er voorzichtig doorheen. (niet meer mixen!)

  Giet het beslag dan in de vorm. Verhoog de temperatuur van de oven naar 185 graden zodra je de bakvorm erin zet, (op deze manier kun je voorkomen dat de taart aan de bovenkant barst of heel erg opbolt). Bak de cake in ongeveer 45 minuten gaar.


  Mousse:

  Vet ook hier weer een bakvorm van 24 cm in. Bekleed de bodem nog met bakpapier.

  Leg de gelatineblaadjes in koud water en laat ze ongeveer 5 minuten weken.

  Klop de slagroom lobbig.

  Verwarm daarna in een pan het ei, de eierdooier en de suiker. Laat ongeveer 10 minuutjes zachtjes koken maar blijf roeren!

  Breng dan 3 eetlepels water aan de kook en los daarin de gelatine op. Giet het gelatinemengsel dan rustig bij het eimengsel. Laat dit afkoelen maar roer wel af en toe. Voeg dan de cola toe. Meng daarna de slagroom erdoorheen.


  Giet het in de bakvorm en zet het in de koelkast om op te stijven. Het is heel belangrijk, vooral in het begin, dat je om de 5 á 10 minuten voorzichtig roert. Anders zakt de cola naar de bodem en krijg je geen mooie mousse.


  Ganache:

  Verwarm in een pannetje de room. Doe hier de chocolade bij en laat al roerende smelten. Het gaat knetteren en spatteren vanwege de knetters die in de tony’s chocolonely’s zitten.


  Taart bouwen:

  Snijd de chocoladecake in 2 lagen. Leg de mousse op de onderste laag (haal de mousse uit de bakvorm, til hem voorzichtig op aan het bakpapier. Leg de mousse aan een kant gelijk met de taart en trek dan het bakpapier eronderuit. Hoe verder je het bakpapier er onderuit trekt hoe verder je de mousse neer kunt leggen). Leg hier dan de andere laag chocoladecake bovenop.

  Giet als laatste de chocolade ganache er overheen.


  Ik had het stuk waar tony’s op staat bewaard en bovenin de taart gestoken. Maar je kunt hier ook iets anders verzinnen of de taart gewoon zo laten.


  Knetterend veel liefs,