20 Dec

Kers(t) Pavlova

Ziet ‘ie er niet feestelijk uit? Ik vind dit echt een kersttoetje. Pavlova wordt gezien als lastig maar ik beloof je, dit lukt jou! Daarnaast is ‘ie gewoon zo ontzettend lekker!
Een pavlova kan je in zoveel vormen, maten en smaken maken. Ik ging voor een smaak van pure chocolade en rode wijn, vind ik helemaal in de kerstsfeer. Het is geen machtig toetje, maar geloof me, als je een groot stuk eet zit je toch wel vol. Yes, ik heb het uitgeprobeerd en ik zou het ook doen als ik jou was, niet verder vertellen hé?

Ingrediënten

  Meringue

  • 3 eiwitten
  • 1 thl azijn
  • 1 thl rode wijn
  • 65 gram in stukjes gehakte chocolade
  • 165 gram suiker
  • 1 eetlepel cacao

  Vulling

  • 500 gram slagroom
  • 45 gram suiker
  • 1 pot kersen
  • scheut rode wijn
  • 1 - 3 thl maïzena
  • handje in stukjes gehakte chocolade

  Bereidingswijze

  Vooraf even een paar tips. Zoals ik al zei; ik beloof je, het is niet moeilijk om deze pavlova te maken maar het kost wel even geduld. Daar staat tegenover dat het serieus echt een té lekker nagerecht is en dat je dus indruk maakt tijdens dat kerstdiner ;)

  De meringue wordt vrij snel zacht, bouw de pavlova daarom pas net voor het diner in elkaar en zet hem dan in de koelkast. Je kunt de losse onderdelen eventueel wél vast een dag van te voren maken.

  Klop je slagroom goed stijf, hij zal teruglopen naarmate de tijd vordert. Is ‘ie nog te zacht? Dan zal je pavlova waterig worden.

  Voor het lekkerste resultaat gebruik je een extra pure chocolade of een chocolade met een fruittint, mocht je deze kunnen vinden.

  Voor de wijn geef ik je de tip er een te zoeken die goed kan bij chocolade of zware gerechten, dit staat vaak op de fles. Ik gebruikte zelf ‘Fat bastard’ die kun je vinden bij o.a. de Albert Heijn (non spon!) en het is nog een leuke fles ook hihi!


  Meringue:

  Zorg dat je een vetvrije kom en mixer gebruikt. Tip: maak de mixer en de kom even schoon met citroensap. Verwarm de oven voor op 175 graden.


  Klop de eiwitten stijf tot er pieken vormen. Voeg dan beetje bij beetje de suiker toe. Let op, doe dit echt beetje bij beetje! Blijf kloppen tot het eiwit volledig stevig is en je de kom op de kop kunt houden.

  Voeg de azijn en rode wijn toe aan het eiwitmengsel en spatel er voorzichtig doorheen. Zeef daarna de cacao er boven en spatel voorzichtig tot je een egaal chocolademengsel hebt.  

  Schep als laatste de stukjes chocolade door het mengsel, zorg dat ze goed verdeeld zijn.


  Teken op een vel bakpapier 2 ronde ringen van dezelfde grootte. Verdeel het eiwitmengsel hier overheen. Het kan zijn dat je dit evt. in 2x moet bakken.

  Schuif het mengsel dan voor een uur in de oven.

  Het eiwitmengsel droogt in en de bovenkant wordt een beetje mat. Voel voorzichtig of het niet meer zacht is, dan is je pavlova-basis klaar.


  Vulling:

  Klop de slagroom stijf met de suiker. Giet het water van de kersen af. Doe de kersen dan in een pannetje met een heel klein beetje water, zorg dat ze niet helemaal onder het water staan. Verwarm en laat in totaal ongeveer 10 minuutjes koken. Voeg na 5 minuten de rode wijn toe, deze is optioneel, je kunt het ook weglaten. Voeg tegelijkertijd met de wijn een thl maïzena toe. Dikt het nog niet voldoende in? Voeg dan nog wat maïzena toe tot je zelf vind dat het de juiste dikte heeft bereikt. Dit is er afhankelijk van of je van gelei-achtige kersen houd of juist echt van een sausje. Plet ondertussen een aantal kersen met een lepel zodat je meer een papje krijgt.


  Zorg dat de meringues en de kersensaus volledig zijn afgekoeld voordat je de pavlova opbouwt.

  Leg een meringue op de schaal die je wilt gebruiken. Verdeel daarover een royale laag slagroom met wat kersensaus en wat gehakte chocolade. Leg de volgende meringue daarbovenop. Verdeel ook hier overheen weer een royale laag slagroom met kersensaus en chocolade.

  Maak het geheel af door er nog wat poedersuiker overheen te strooien.


  Mocht je nu alsnog vragen hebben over dit recept kun je natuurlijk altijd even een berichtje sturen!

  Deel jij jou creatie via social media met mij? Ik ben benieuwd naar jou kerst en jullie fantastische plaatjes, vind-ik-leuk!


  Enjoy! Liefs,