02 Oct

Kaneelkoekjes

Ik ben echt dol op alles met kaneel! Deze koekjes zijn geïnspireerd op de ‘cinnamon buns’. De ronde opgerolde broodjes met kaneel, die je tegenwoordig bij heel veel brunches en bakkerijen ziet. Het voordeel van de koekjes-variant is dat deze snel klaar is en dat je deze gewoon de hele dag door kunt eten. Daarnaast zijn ze wat kleiner, ze passen dus gewoon in je tas mee naar het werk of naar school. (Ssst. Niet verklappen, anders zal je waarschijnlijk moeten delen met collega’s of klasgenoten).

De eerst keer dat ik dit recept bedacht maakte ik per ongeluk een té grote hoeveelheid (lees: stuk of 50 koekjes). Die gingen in een grote doos mee naar stage. Voor de ochtend voorbij was waren ze al op! Nog geen week later maakte ik ze voor de 2e keer... en toen nog een keer, en nog een keer… je snapt het al; ze zijn gewoon té lekker en binnen no-time op!

Ingrediënten

  Koekje

  • 320 gram bloem
  • 100 gram poedersuiker
  • 100 gram boter
  • 1 ei

  Kaneelvulling

  • 100 gram witte bastersuiker
  • 3 thl kaneel
  • 50 ml sojamelk

  Bereidingswijze

  Koekje:

  Meng de bloem en de poeder suiker. Snijd de boter in stukjes en kneed deze dan door het bloemmengsel. Voeg als laatste het ei toe. Kneed het geheel tot een glad deeg en vorm hiervan een rechthoekig plakkaat. Vouw dit in doorzichtig folie en leg een uur in de koelkast.


  Kaneelvulling:

  Meng de suiker en de kaneel door elkaar.

  Verwarm de oven voor op 175 graden.


  Wanneer het uur voorbij is bestuif je het aanrecht en een deegroller met bloem. Rol het deeg uit tot een dunne rechthoekige lap van ongeveer 0,5 cm dik. Het is belangrijk dat je er een mooie rechthoek van maakt omdat je hem dadelijk op gaat rollen.

  Smeer het deeg in met de sojamelk. Als je hebt zou ik dit met een kwastje doen, anders gaat met je vingers ook prima. Strooi dan het suiker-kaneel mengsel hier gelijkmatig overheen.

  Rol nu je lap op. Snijd de rol dan in plakjes en leg deze op een bakplaat.


  Bak de koekjes gaar in 15 tot 20 minuten. Wanneer de koekjes nog warm zijn, zijn ze een beetje zacht. Ontzettend lekker! Maar ook wanneer ze afgekoeld zijn, is het moeilijk om er vanaf te blijven… Tip: doop ze in de koffie. Verslavend lekker! Ik heb je gewaarschuwd… ;)


  Enjoy! Liefs,