10 Sep

Appel-stroopwafeltaart

Mag het alweer, appeltaart? Idioot als ik ben bakte ik deze appeltaart midden in de zomer, toen het een graadje of 30 was. Maar hé ik had nou eenmaal zin in appeltaart. De combinatie met stroopwafel bleek echt een gouden te zijn die ik het liefst meteen met jullie deelde maarja, die zomer. Dus ik heb hem even voor jullie bewaard, nog hier en daar wat gefinetuned en nu de temperaturen weer dalen, de eerste regendruppels gevallen zijn deel ik hem met jullie. Hopelijk zijn jullie net zo enthousiast als ik..

Ingrediënten

    Deeg

    • 85 gram roomboter
    • 85 gram plantaardige boter
    • 365 gram zelfrijzend bakmeel
    • snufje zout
    • 2 zakjes vanillesuiker
    • 2 eieren
    • 230 gram witte basterdsuiker

    Vulling

    • 5 à 6 appels
    • 3 stroopwafels
    • 85 gram suiker
    • 2 flinke thl kaneel

    Overig

    • schoteltje melk

    Bereidingswijze

    Deeg:

    Snijd de boter in kleine blokjes en doe ze in een grote kom. Voeg daar alle andere ingrediënten voor het deeg aan toe en mix tot je een glad deeg krijgt. Kneed het nog even na met de hand en maak er een dikke plak (of een bal) van. Pak het deeg dan in, in doorzichtig folie en leg een uurtje in de koelkast.


    Vulling:

    Schil de appels en snijd deze in dunne reepjes. Meng daarna met de suiker en de kaneel. Eventueel kun je zelf nog wat extra suiker toevoegen als je een échte zoetekauw bent.

    Breek de stroopwafels in kleine stukjes en leg deze even apart.


    Afwerking:

    Verwarm de oven voor op 170 graden.

    Vet een bakvorm van 24 cm in. Verdeel het deeg in 3 gelijke delen en leg één deel nog even terug in de koelkast. Bekleed de bodem en de zijkant met de andere 2 delen. Bedek de bodem met een lag appels en strooi hier wat van de stroopwafel overheen. Leg daaroverheen weer een laag appels met weer wat stroopwafels en ga zo door tot alles op is.

    Haal nu het laatste deel uit de koelkast. Hier ga je nu slierten van rollen voor de bovenkant. De slierten druk je een beetje plat. Verdeel deze in een ruitpatroon over de bovenkant. 

    Smeer met een kwastje, of als je deze niet hebt werkt een klein lepeltje ook prima, wat melk over de bovenkant van de taart. Zet hem daarna 50 tot 60 minuten in de oven.

    Warm is deze, net zoals alle andere appeltaarten, het allerlekkerst dus tip: ga voor de oven zitten met een dekentje, zorg dat je kop thee klaar staat en wacht tot het piepje klinkt dat ‘ie klaar is.. ;)


    Enjoy! Liefs,