27 Nov

Eton mess met chocolade & mandarijn

Kennen jullie eton mess? Er staan al meerdere varianten van dit toetje online. Ik vind het zo lekker en tegelijkertijd ook simpel en het is superleuk om te zien. Hoe schattig is het als je een toetje in een glaasje krijgt!? Daarnaast kun je er echt eindeloos mee variëren en het aanpassen aan ieder thema dat je wilt. Zo kun je deze nu bijvoorbeeld in sinterklaas-stijl maken. Voeg er wat pepernoten aan toe, superlekker! Of wat dacht je ervan voor kerst? Steek er bijv. chocolaatjes in de vorm van kerstboompjes in, of gebruikt rode en groene m&m’s als extra versiering. Meteen heel feestelijk en succes gegarandeerd. Multifunctioneel toetje hé, heb ik je al overtuigd van mijn favoriet? Ik ben benieuwd naar jou creatie. Deel je hem met mij via social media? Vind-ik-leuk!

Ingrediënten

  Meringues

  • 1 eiwit
  • 30 gram suiker
  • 15 gram poedersuiker
  • 1 à 2 thl cacao

  Eton mess

  • 400 ml slagroom
  • 2 mandarijnen
  • 50 gram suiker

  Bereidingswijze

  Voor ongeveer 4 glaasjes.


  Meringue:

  Zorg dat je een schone en vet vrije kom gebruikt om de meringues in te maken. Giet eventueel wat citroensap op een papiertje en doe hiermee je kom en je mixer even af.


  Scheid een ei, je gebruikt alleen het eiwit. Klop dit met een mixer tot er stijve pieken ontstaan. Voeg dan beetje bij beetje beide suikers toe. Zeef de poedersuiker voordat je hem gebruikt. Blijf mixen tot het eiwit stijf is. Het is stijf genoeg wanneer er pieken rechtop kunnen blijven staan of wanneer je je kom op de kop kunt houden. Zonder dat alles eruit valt natuurlijk! 😉 Oh enne, mocht je dit uit willen proberen: nooit doen wanneer je twijfelt! Ik moest dweilen… Oeps.


  Zeef de cacao boven je eiwitmengsel wanneer het stijf is. Schep de cacao er voorzichtig doorheen met een spatel of de bolle kant van een lepel.


  Verwarm de oven voor op 150 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe het eiwit mengsel in een spuitzak en spuit kleine toefjes op je bakplaat. Bak de meringues in ongeveer een uur gaar. Je kunt tussendoor even proeven of je ze al hard genoeg vind.


  Laat de meringues daarna afkoelen.


  Eton mess:

  Pel de mandarijnen en snijd ze in kleine stukjes.

  Klop de slagroom samen met de suiker stijf.


  Als de meringues afgekoeld zijn kun je nu de glaasjes gaan bouwen. Breek een aantal meringues in stukjes en leg deze op de bodem. Leg hier overheen wat stukjes mandarijn. Schep nu wat slagroom erboven op. Herhaal weer het laagje verkruimelde meringues, de mandarijn en weer de slagroom. Ga zo door tot je glaasje gevuld is. Leuk om de bovenkant de versieren met een hele meringue en wat cacaopoeder!


  Sinterklaastip: voeg nog wat pepernoten toe. Dit kan tussenin bij de meringues of alleen boven op, net zoveel als je zelf wilt. Lekker hoor! Probeer wel nog wat pepernoten over te laten voor in het toetje, bakkers mogen tussendoor altijd snoepen vind je ook niet?


  Enjoy! Liefs,