23 Dec

Chocolade-frambozenmousse op een brownie

Vandaag precies een jaar geleden nam ik afscheid van een aantal heel bijzondere mensen. En hoe kan het ook anders: dat deed ik met een taart. (Lekker voorspelbaar he!? :))
En lekker dat die taart was!
"Good memories stay forever" zeggen ze dus I don't think they'll ever forget me haha!

De taart is redelijk veel werk maar gelukkig zeker niet moeilijk. Dus: wil je punten scoren bij het kerstdiner!? Heb je nog iets goed te maken bij iemand!? Een geweldige eerste (of laatste) indruk achterlaten!?
Just make this cake!

Ingrediënten

  Brownie

  • 100 gram bloem
  • 120 gram boter
  • 225 gram suiker
  • 65 gram cacao poeder
  • 1 flinke thl bakpoeder
  • 2 eieren
  • 2 thl vanille extract

  Chocolademousse

  • 250 gram melk chocolade
  • 420 ml slagroom
  • 4 blaadjes gelatine

  Frambozenmousse

  • 250 gram frambozen
  • Paar extra frambozen als garnering
  • 250 gram witte chocolade
  • 360 ml slagroom
  • 4 blaadjes gelatine

  Vanillemousse

  • 250 gram witte chocolade
  • 360 ml slagroom
  • 3 eetlepels honing
  • 4 blaadjes gelatine
  • 2 thl vanille extract

  Ganache

  • 70 gram melk chocolade
  • 70 ml slagroom

  Bereidingswijze

  Het recept voor deze taart is gebaseerd op een taart van Elisabeth, blogger voor Sugarhero.


  Je hebt voor deze taart 1 hoge bakvorm van 24 cm nodig of 2 lagere bakvormen van 24 cm.

  Wanneer je 2 bakvormen gebruikt maak je in de ene de brownie met daarbovenop de chocolademousse. In de andere vorm begin je met de frambozenmousse en daarbovenop de vanillemousse.

  Vet in ieder geval altijd de bakvorm(en) in.


  Brownie:

  Verwarm de oven voor op 180 graden.

  Meng in een kom de bloem, cacao poeder en het bakpoeder. Zet dit even aan de kant.

  Snijd de boter in kleine stukjes en laat deze smelten in een pannetje. Wanneer de boter gesmolten is voeg dan beetje bij beetje de suiker toe. Blijven roeren maar het mag nog niet koken! Haal het van het vuur wanneer de suiker er door heen gemengd is. Laat dit daarna afkoelen tot ongeveer lichaamstemperatuur.

  Wanneer het afgekoeld is voeg je een voor een de eieren toe, zorg dat het een glad mengsel is voordat je het volgende ei toevoegt.

  Voeg hierna de 2 theelepels vanille extract toe. Zeef dan het bloemmengsel boven het boter – ei mengsel en spatel het er voorzichtig doorheen. Giet het mengsel in de bakvorm en zet het dan 20 tot 25 minuten in de oven.


  Wanneer je één bakvorm gebruikt kun je pas weer verder met de taart wanneer de brownie afgekoeld is (maak wel na een kwartiertje ongeveer de zijkant van de springvorm al los en haal die er af).

  Wanneer je 2 bakvormen gebruikt kun je vast verder met de frambozenmousse.


  Chocolademousse:

  Leg 4 gelatineblaadjes in koud water om te weken.

  Doe 180 ml slagroom en de melkchocolade in een pannetje. Verwarm dit totdat de chocolade smelt en blijf ondertussen roeren. (laat het niet koken!)

  Laat het daarna weer een beetje afkoelen.

  Ondertussen kun je de gelatine klaarmaken. Verwarm 5 eetlepels water. Knijp de gelatine uit en laat oplossen in het hete water. Voeg dit daarna toe aan het chocolademengsel.

  Klop de overige 240 ml slagroom stijf. Schep dit daarna door het chocolade mengsel.

  Zet de springvorm weer in elkaar met de brownie er nog in. Giet het chocolade-mengsel bovenop je brownie en zet in de koelkast totdat de chocolademousse is opgestijfd. 


  Wanneer je 2 bakvormen hebt kun je nu verder met de frambozen laag, of indien je die al gemaakt hebt en hij al is opgestijfd, de witte chocolade laag. Wanneer je één bakvorm gebruikt moet je wachten tot de chocolade mousse laag stijf geworden is.


  Frambozenmousse:

  Pureer de frambozen.

  Doe dan de frambozen puree, 120 ml slagroom en de witte chocolade in een pannetje en verwarm tot de chocolade is gesmolten. Blijf ook hier ondertussen roeren.

  Zeef het mengsel hierna om de frambozenpitjes er uit te halen.

  Maak ondertussen dat het chocolade-frambozenmengsel afkoelt weer de gelatine op dezelfde manier als bij de chocolademousse en voeg deze dan toe aan het frambozenmengsel.

  Klop de overige 240 ml slagroom stijf en voeg deze daarna toe aan het geheel. Giet het dan over de chocolademousse of in de andere bakvorm en zet in de koelkast totdat de mousse is opgestijfd.


  Vanillemousse:

  Doe de witte chocolade, 120 ml slagroom en de honing in pannetje en verwarm al roerend tot de chocolade is gesmolten. 

  Bereid de gelatine weer op dezelfde manier als bij voorgaande lagen en meng met het chocolademengsel.

  Klop daarna de overige 240 ml slagroom stijf en schep deze door het chocolade mengsel. Aan het einde voeg je nu de 2 theelepels vanille extract toe.


  Giet de mousse op de frambozen laag (zorg dat deze wel écht hard genoeg is anders gaat het mengen).


  Zet alles in de koelkast voor minstens 4 uur maar het liefst een hele nacht.


  Wanneer je het in 2 bakvormen hebt gemaakt kun je de lagen nu op elkaar leggen. (Til het op aan het bakpapier en leg dan de rand op de vorige laag en trek heel voorzichtig beetje bij beetje het bakpapier terug. (Je moet dit haast wel met z’n 2e doen omdat die mousse lagen heel erg bewegelijk zijn en dan nog heb je wat geluk nodig ;))


  Afwerking:

  Verhit de slagroom in een pannetje maar laat hem niet koken. Voeg dan de chocolade toe, blijf roeren tot de chocolade is gesmolten. Laat een beetje afkoelen en giet dan voorzichtig over de bovenkant van de taart. Je kunt ook nog een beetje langs de zijkant laten druppelen.


  Als laatste kun je de taart nog versieren met wat verse frambozen en wat chocoladevlokken.


  Enjoy! Liefs,