03 Jul

Bakery Institute - Tartelettes

Vanwege stage, herkansingen en griep, wat later dan gepland, maar hé; beter laat dan nooit! Hier is dan eindelijk mijn verslag over mijn dag bij het Bakery Institute.

Samen met mijn (stage)collega José vertrok ik naar Zaandam. Om 5 uur s’ochtends ging de wekker om vervolgens in de auto te stappen, waar begonnen we aan!? Eenmaal goed wakker en lekker op weg konden we niet wachten! Vol enthousiasme hadden we beide onze kokskleden van de hotelschool ingepakt, zo leuk om die weer eens aan te mogen! We zagen er heeuul professioneel uit haha!

Het Bakery Institute bevindt zich in de oude Verkade fabriek. LEUK! We hebben het hele gebouw doorgewandeld, grotendeels omdat we het in eerste instantie niet konden vinden maar dat zeggen we gewoon niet ;). De fabriek is niet meer in gebruik maar er hangen nog overal naambordjes die verwijzen naar Verkade en chocolade.

De cursus was gelukkig niet met een al te grote groep. Eerst kregen we theorie en uitleg en later mochten we zelf aan de bak. Er werden verschillende smaken tartelettes gemaakt. Met z’n tweeën maakte je 2 smaken die later over iedereen verdeeld werden. Heel leuk want zo kon je veel proeven.
Nadat ik een krukje had gekregen (‘short-girl problems’) konden we dan eindelijk aan de bak.

José en ik maakten in de ochtend de frambozen-tartelette en in de middag de chocolade-framboos tartelette. Ik heb de eer dat ik met jullie het recept van de frambozen-tartelette mag delen! Niet stoppen met lezen dus hihi.
We leerden hoe we het deegbakje het beste konden maken, welke vultechniek het beste was, hoe je de perfecte crème maakt en nog veel meer.
Aan het einde van de dag werden alle tartelettes bij elkaar gezet en was het tijd voor foto’s. Daarna werden alle tartelettes verdeeld en kregen we nog een certificaat.

Thuis hebben we de tartelettes meteen geproefd met de familie en vriendlief, ZO LEKKER! Het waren er redelijk veel dus ik heb ze gedeeld met de vrienden, ja er waren een aantal ‘lucky ones’ hihi.
Al met al; het was een ontzettend leuke, gezellige, lekkere en leerzame dag! Zoek je nog een leuke dag weg met vriendinnen of bijv. je mama? Of wil je juist veel leren over bakken? Ik raad je het Bakery Institute aan! #nonspon #ijustlikeit

Ingrediënten

  Deegbakje

  • 400 gram bloem
  • 60 gram amandelmeel
  • 4 gram zout
  • 160 gram poedersuiker
  • 240 gram boter
  • 1 ei

  Amandelvulling

  • 100 gram amandelmeel
  • 10 gram maïzena
  • 80 gram poedersuiker
  • 1,5 ei
  • 30 ml slagroom
  • 100 gram boter

  Frambozentopping

  • 500 gram frambozen
  • 350 gram suiker
  • 10 gram maïzena
  • 60 ml citroensap

  Bereidingswijze

  Deegbakje:

  Meng de droge ingrediënten met elkaar. Voeg hier dan boter aan toe en kneed met je handen tot een kruimelig deel. Meng als laatste het ei er doorheen.

  Leg het deeg dan minstens 2 uur in de koelkast.

  Snijd daarna een reep ter hoogte van je taartvormpje en bekleed hiermee de zijkant. Snijd dan een rondje ter grote van de bodem en leg deze op de bodem. Druk deze voorzichtig tegen de zijkant zodat je bakje straks niet lekt.


  Amandelvulling:

  Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is. Voeg hier dan het amandelmeel, de poedersuiker en de maïzena aan toe. Mix dit tot een deeg. Voeg dan het ei en de room toe en mix nog even kort.

  Vul dan je deegbakje voor ongeveer de helft met de amandelvulling. Verdeel daarna wat frambozen over de vulling.  Verwarm nu de oven voor tot 160 graden en bak je tartelettes in ongeveer 25-30 minuten gaar.


  Frambozentopping:

  Doe de frambozen met 250 gram suiker in de pan en verwarm. Voeg dan de overige suiker met de maïzena toe. Laat even koken. Voeg dan het citroensap toe en roer nog even goed door. Laat dan afkoelen.


  Wanneer het voldoende afgekoeld is, schep je wat van deze frambozentopping op iedere tartelette en smeer voorzichtig uit.

  Ter versiering kun je nog wat verse frambozen bovenop je tartelette leggen!  Enjoy! Liefs,


  *Recept is afkomstig van het Bakery Institute.