09 Oct

Appel-stroopwafel cake

Bij dit weer hoort appeltaart. Ik heb het de laatste tijd wel vaak over het weer hé? Ik kom echt in die najaars-fase waarin ik om moet schakelen naar de donkere dagen… Helaas betekent dat ook dat ik vind dat daarbij meer comfort food hoort. Al is dat voor jullie misschien niet helaas want de lekkerste recepten worden hier weer bedacht en opeens staan er constant vrienden, vriendinnen en kennissen voor de deur die spontaan iets af komen geven. Ik heb jullie wel door jullie willen gewoon proeven hihi. Groot gelijk. Dus mocht je zin hebben in gezelschap? Laat iedereen gewoon even weten dat je aan de bak gaat, uit ervaring kan ik je vertellen dat het werkt ;) Wel héél gezellig hoor!

Ingrediënten

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram boter
  • 200 gram suiker
  • 4 eieren
  • 1 appel
  • suiker & kaneel
  • 100 ml stroopwafellikeur
  • 5 stroopwafels (ongeveer)

Bereidingswijze

Mocht je geen stroopwafellikeur kunnen vinden of dit niet willen omdat er bijv. kinderen mee snoepen dan kun je dit gewoon uit het recept laten.

Tip: bij de meeste drankenhandels verkopen ze het tegenwoordig, vraag het anders even na. Mijn ervaring is dat het ook besteld kan worden.


Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een cakevorm in.


Schil de appel en snijd in kleine stukjes. Meng de appelstukjes met suiker en kaneel voor een door jou gewenste smaak. Breek daarna 4 à 5 stroopwafels in stukjes en zet deze even aan de kant.


Mix de boter met de suiker en vanillesuiker. Voeg daarna een voor een de eieren toe en mix tot een glad geheel. Zeef dan het zelfrijzend bakmeel boven het botermengsel, blijf ondertussen mixen. Als laatste voeg je de stroopwafellikeur toe. Mix hierna nog 3 minuten op de hoogste snelheid voor een luchtige cake. 


Schep nu voorzichtig de appelstukjes en stroopwafelstukjes door je beslag. Roer totdat deze goed verdeeld zijn. Giet het beslag dan in de cakevorm.


Breek eventueel nog wat extra stroopwafels en verdeel wat stukjes over de bovenkant van de cake.

Bak de cake dan een uur in de voorverwarmde oven. Controleer of deze gaar is door erin te prikken met een satéprikker. Wanneer deze er schoon uitkomt is de cake gaar.


Laat even afkoelen, snijd daarna de zijkanten los en stort de cake op een bord. Vergeet niet hem dan weer om te draaien ;)

Eventueel kun je hem nog versieren met wat caramel-saus en slagroom.


Enjoy! Liefs,